23 Kasım 2007 Cuma

TİTİZ MİYİZ

Etrafımızda, haline imrendiğimiz ve bu halini takdirle karşıladığımız prensip sahibi, titiz insanlar vardır. Bazıları Allah’ın kendilerine emaneti olan sağlıklarını koruma konusunda, bazıları bulunduğu ortamın düzeni ve temizliği konusunda, bazıları vücudunun kilosu konusunda titizdir. Kendilerine emanet edilen sağlık, vücut, ev-iş çevresi vs. nimetleri korumak konusunda, ciddi fedakarlık gösterirler.

Bu özelliklere sahip dostlarla her karşılaştığımda, prensiplerini uygulama konusunda kararlılığını, katlandıkları fedakârlıkları ve korunma konusundaki titizliklerini (hayatı azaba çevirecek dereceye varmamak şartıyla) takdir etmekle beraber, hep aklıma şu soru gelir. Acaba aynı titizliği emanetlerin en değerlisi, ebedi arkadaşımız olan ruhumuzu korumak konusunda gösterebiliyor muyuz?

Sayılan emanetlerin hepsi ortalama 60-70 yıl olan bu dünyada bize arkadaşlık eden emanetler. Oysa ruhumuz çok daha uzun süre, ebediyen bize arkadaşlık edecek. Onu koruma konusundaki ihmalimiz ebediyen bizi etkileyecek. Kaldı ki 60-70 yıllığına emanet edilen nimetlerinde hem dünyada nimet olması ve ahirette ebedi meyveler vermesi, dolayısıyla koruma konusundaki titizliğin manalı olması, yine ruhun korunmasına bağlı.

Ruh asıldır, diğerleri ruha takılan ve ruhun hizmetine sunulan cihazlardır. Mesela ev ve içindeki eşyayı vücuda benzetirsek, ruh evde yaşayan ve ondan istifade eden insan olur. Evin her ihtiyacını titizlikle gören ama mesela evde yaşayan çocuğu beslemeyen, hastalandığında doktora götürmeyen ve sağlığını tehdit eden mikroplardan korumayan insanın ne kadar yanlış yaptığı açıktır. Bize emanet edilen vücut, sağlık, vs. nimetler ruhun korunmasına ve gıdalanmasına hizmet ettiği oranda değerli olur, umulan saadeti ve lezzeti temin eder.

Sağlımızı tehdit eden en ufak bir haber karşısında (mesela hastalık ihtimali), endişeye kapılıyor ve hemen çözüm konusunda arayışlara başlıyoruz. Peki, ruha nispeten evimiz hükmünde olan vücudumuzu ve bahçemiz hükmünde olan ev ve iş çevremizi korumadaki titizliği, asıl olan ruhumuzu koruma konusunda gösterebiliyor muyuz?

Mesela aynı titizliği, hem dünyada hem ahirette ebedi hastalıklar olan, kalp ve ruhumuzda yaralar açan günahlardan korunma konusunda gösterebiliyor muyuz? Ruhumuzu günah ihtimali olan ortamlara, sohbetlere, ilişkilere sokmamak konusunda titiz miyiz?

Her halimizde, her anımızda, her işimizde sayısız cihetlerle muhtaç olduğumuz sonsuz kudret sahibine, isyan ve günahla karşı gelmenin ruhumuzu tarifi imkânsız, tüyler ürperten azaba düşürmesinden koruma konusunda titiz miyiz?

Varlığını tehdit eden sınırsız tehlikelere karşı dayanak noktası arayan, hayatının devamı için gerekli, sınırsız ihtiyaçları için yardım isteyen ruhumuzu, tek çözüm mercii olan, sınırsız kudret ve hazineler sahibi Allah’a ibadetle iltica ettirme konusunda titiz miyiz?

Günlük hayatın dağdağaları, sel gibi akan olayların dalgaları, rüzgâr gibi esen hadiselerin meşakkatli fırtınalarında boğulan, sıkışan, daralan ruhumuza, vaktinde kılınan namazla nefes aldırma konusunda ne kadar titiz davranıyoruz?

Ruhumuzu en çok üzen ama her an yaşadığımız ayrılıkların eleminden, fanilerin kaybolmasının ve sevdiklerimizin gitmesinin acısından, hamd ve tesbih ederek Allah’a ve ahirete imanımızı ziyadeleştirerek, koruma konusunda titiz miyiz?

Ebediyeti isteyen, alaka kurduğu şeyi hemen seven ve sevdiklerinden ayrılmak istemeyen, ayrıldığı sevdiklerine tekrar kavuşmayı şiddetle arzu eden, aşık olduğu ebedi alemlerden ve ebedi zaatdan haberler duymak isteyen ruhumuzu Kur’an’dan haberler dinleterek gıdalandırma konusunda titiz miyiz?

Ruhumuzu sevdiği veya korktuğu veya menfaat umduğu fani şeylere ve nefse köle olmaktan kurtarıp, Allah'ı hatırlamak ve O'nu anmakla gerçek özgürlüne kavuşturma konusunda yeterince titiz miyiz?

Bize emanet edilen emanetleri koruma konusundaki titizliğimiz güzel bir niyetle ibadete dönüştüğü gibi, inşaallah daha önemli emanetleri koruma konusundaki titizliğimizi arttırır.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

tebrik ederiz allah hayırlı ve daim eylesin

chosen dedi ki...

Akif...
Tebrik ederim. Titizlik konusundaki bu çalışmanızı güzel ve aynı zamanda da çok manidar buldum.